" دانلود فایل های دانشگاهی | ۱-۴-۳- مطالعات داخلی – 10 " |
![]() |
“
در تحقیق فوق، ائتلاف میان منتقل کنندگان، واردکنندگان با هر یک از گزینههای تأمین کننده گاز خط لوله نابوکو با دو روش فوق محاسبه میشوند و بررسی میشود که منافع حاصل از پیوستن کدام یک از کشورهای ایران، آذربایجان، ترکمنستان و عراق به ائتلاف گازرسانی تحت خط لوله نابوکو به نفع اروپا میباشد.
از آن جایی که مسأله اصلی، چانهزنی میان کشورهای صادرکننده جهت صادرات از طریق این خط لوله میباشد و همچنین به دلیل اینکه خطوط لوله از ترکیه به سمت اروپا اجرا شده یا در حال اجرا میباشد و مشکلی از این بابت وجود ندارد، بدین ترتیب مجموعه بازیگرانی که در شبکه درگیر هستند، N = {.. , ..i , .. } که در آن N تعداد کل بازیگران میباشد. شبکه N= {IR,Iq,AZ,TN,TU} شامل ایران، عراق، ترکمنستان، آذربایجان، ترکیه باشند.
مهمترین کشوری که در این زمینه فعال میباشد، کشور ترکیه (TU) میباشد و پل ارتباطی کشورهای تولیدکننده با مصرف کننده میباشد و بدون این کشور، اجرای خط لوله نابوکو امکان پذیر نمیباشد. لذا، درآمدی را که این کشور به عنوان منتقل کننده از این پروژه، کسب میکند، به عنوان منفعت این کشور، در نظر می گیریم. در کنار ترکیه، کشورهای تأمین کننده گاز میباشند (IR, IQ, TN, AZ) و امکان اینکه هر کدام یا برخی از این کشورها بتوانند به تنهایی وارد پروژه شوند، وجود دارد. در این حالت، ارزش حال اجرای پروژه برای هر کدام از کشورها با توجه به هزینه های گازرسانی هر کدام از کشورها و فواصل مکانی آن ها با توجه به قیمت گاز فروخته شده و طول عمر پروژه، محاسبه میشود و به عنوان منفعت هر کدام از این بازیگران در نظر گرفته میشود. بنابرین، پیامدهای بازیگران این پروژه، به این صورت در نظر گرفته میشوند. در این مطالعه، با توجه به منافع بازیگران، از طریق راه حل های ارزش شپلی و نوکلئولوس، تعادل بازی و نحوه همکاری بین کشورهای تأمین کننده گاز، بررسی میشوند و در نهایت قدرت چانهزنی هر کدام از کشورهای صادرکننده گاز به دست میآید.
۱-۴-۳- مطالعات داخلی
در زمینه صادرات گاز از طریق خط لوله نابوکو هیچ مطالعهای با بهره گرفتن از نظریه بازیها انجام نشده است. اما در خصوص استفاده از نظریه بازی همکارانه، در زمینههای مختلفی همچون مدیریت منابع آبی، مطالعاتی انجام شده است.
یکی از این مطالعات، مربوط به دانش یزدی، محمد، احمد ابریشم چی و مسعود تجریشی (۱۳۹۲) با عنوان حل مناقشات در مدیریت تخصیص منابع آب با بهره گرفتن از نظریه بازی (مطالعه موردی: حوضه آبریز دریاچه ارومیه) میباشد. در سالهای اخیر، پیامدهای اجتناب ناپذیر سیر صعودی تقاضا و همچنین کاهش ذخایر منابع طبیعی مختلف، به خصوص آب، موجب افزایش مناقشات در زمینه چگونگی بهره برداری و همچنین تخصیص آن ها به ذینفعان مختلف شده است. رویکرد تخصیص آب صرفاً بر اساس حقّا به اولیه معمولاً منجر به استفاده کارآمد از آب در کل یک حوضه آبریز نخواهد شد. در این میان، نیاز به یک روش جامع و پایدار به منظور انجام تخصیص به نحوی که تمامی گروههای ذینفع در بالاترین سطح رضایت قرار داشته باشند، ضرورری به نظر میرسد. یکی از این روشها، نظریه بازی بوده که به کمک ابزارهای موجود در آن، می توان به تخصیص منابع مورد استفاده مشترک توسط ذینفعان مختلف با رعایت سه اصل کارآمدی، برابری و پایداری پرداخت. در این تحقیق ابتدا یک مدل جامع برنامه ریزی خطی برای به دست آوردن الگوی تخصیص اولیه بر اساس حقّا به اولیه کاربران توسعه داده شد. سپس با بهره گرفتن از نتایج مدل برنامه ریزی منابع آب به همراه مفاهیم نظریه بازی مانند هسته، ارزش شپلی و شاخص پایداری، حالات مختلف همکاری بین ذینفعان مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. در انتها با انتخاب حوضه آبریز دریاچه ارومیه با منابع آبی محدود و آب بران متعدد به عنوان مطالعه موردی، کارایی و مزیتهای بالقوه این روش نشان داده شد. طبق نتایج مدل بهینه سازی، استان کردستان دارای بهترین وضعیت در تأمین نیازهای آبی خود و استان آذربایجان شرقی دارای بیشترین کمبود به لحاظ تأمین منابع آبی هر دو بخش کشاورزی و محیط زیستی بود. علاوه بر این با پیروی از الگوی تخصیص ارائه شده، میزان آب ورودی به دریاچه ارومیه بیشتر از نیازهای زیست محیطی آن در طول دوره زمانی مورد مطالعه خواهد بود. بنابرین، نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از این واقعیت بود که نظریه بازی همکارانه به همراه یک مدل جامع مدیریت منابع آب میتواند به طور مؤثری برای ارزیابی حالات مختلف همکاری در حوضه آبریز دریاچه ارومیه به کار گرفته شود.
مطالعه دیگری که در این زمینه انجام شده است، مطالعه مهجوری مجد، نجمه، مجتبی اردستانی و رضا کراچیان (۱۳۸۸) با عنوان تدوین الگوی مهندسی انتقال آب بین حوضه ای: کاربرد نظریه بازی میباشد. یکی از مسائل مهم در بحث بهره برداری کمی و کیفی از منابع آب موجود، تخصیص بین حوضه ای منابع آب و رفع اختلاف بین تصمیم گیرندگان و تأثیر پذیرندگان این سیستمها میباشد. در طر حهای انتقال آب بین حوضهای، تصمیمگیرندگان و ذینفعان متعددی با اهداف و مطلوبیتهای غالباً متضاد وجود دارند و هر کدام از قدرت نسبی متفاوتی در تصمیمگیری برخوردارند. در این مقاله، با بهره گرفتن از مدل همکارانه تخصیص آب بر اساس نظریه بازی، الگوی جدیدی برای مدیریت تخصیص در طرحهای انتقال آب بین حوضهای تدوین میگردد، به طوری که ضمن توجه به مطلوبیتها و قدرت طرفهای درگیر در اعمال سیاستها و جلب رضایتمندی آن ها، کارایی و بازدهی سیستم از دید اقتصادی نیز تأمین شود.
مطالعه دیگر در خصوص کاربرد نظریه بازی همکارانه، مطالعه صورت گرفته توسط پورسپاهی سامیان،حامد و رضا کراچیان (۱۳۹۳) با عنوان تخصیص آب در رود خانه های مشترک: کاربرد نظریه بازی میباشد. در این مطالعه، با توجه به مدیریت منابع مشترک آبی به علت وجود ذینفعان متعدد با اهداف و مطلوبیتهای مختلف و لزوم مدنظر قرار دادن این اهداف در برنامهریزیها، یکی از مهمترین چالشهای مدیریت منابع آب است. اختلافات موجود در منابع مشترک آبی، میتواند موجب بروز اختلافات سیاسی و اجتماعی فراوان و بحرانهای ناشی از این اختلافات گردد. نظریه بازی با توجه به توانایی در نظر گرفتن استراتژیهای بازیکنان و رفتارهای مورد انتظار در ازای هر استراتژی، روش مناسبی برای حل مسائل مدیریت منابع مشترک و از آن جمله مدیریت منابع آبی مشترک میباشد. در این مقاله، یک متدولوژی برای تخصیص ماهانه آب در رودخانههای مشترک ارائه گردیده است که در آن از روشها و مفاهیم موجود در بازی همکارانه برای توزیع سود اضافی حاصل از همکاری، بهره گرفته شده و با توجه به آن، میزان پرداختی بازیکنان به همدیگر محاسبه گردیده است. روشهای شپلی و نوکلئولوس روش های به کار رفته در این مقاله میباشند. گامهای مختلف متدولوژی پیشنهادی جهت ارزیابی کارایی آن، برای تخصیص آب در سیستم رودخانهای کارون- دز به کار گرفته شده است. نتایج استخراجی حاکی از قابلیت بالای دیدگاهها و رو شهای موجود در نظریه بازی همکارانه در زمینه کاهش اختلافات در رودخانههای مشترک میباشد.
۱-۴-۲- مطالعات خارجی
“
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1401-09-21] [ 08:06:00 ب.ظ ]
|